Burçlar

Dünyadan uzaya baktığımızda gökyüzündeki gök cisimlerinin göründüğü perspektife göre Güneş’in izlediği yörüngeyi gösterdiği varsayılan yola “Zodyak Kuşağı” diyoruz. Zodyak Çemberi de astrolojide burçlar kuşağı olup üzerinde 12 adet burç bulunmaktadır. Astrolojide gezegenlerin pozisyonlarının hesaplanabilmesi için kullanılan Zodyak kuşağı; Klasik-Batı Astrolojisinde, iklimleri esas alan Tropikal Zodyak (Mevsimsel Zodyak) şeklinde, Hint ve Çin Astrolojisinde ise takım yıldızları esas alan Sideral Zodyak (Yıldızlı Zodyak) şeklinde kullanılmaktadır. Takım yıldızlar her 72 senede 1 derece kayarlar bu sebeple Sideral Zodyak Antik Çağda ilk astrologlar bu sistemi oluştururken belirledikleri takım yıldızları bugün aynı yerlerinde olmayıp yaklaşık 27 derece kaymışlardır, bu kayma hareketine prezesyon denir ve Sideral Zodyak kullanan Hint Astrologlarını ilgilendirir. İşte bugün insanların burçların kaydığı yolundaki yanlış söylemleri bu durumdan kaynaklıdır. Ancak  Klasik- Batı Astrolojisinin kullandığı Tropikal Zodyak mevsimleri esas aldığı için prezesyon denilen bu kavramın hiçbir  önemi yoktur çünkü mevsimler sabit olup ilkbahar ekinoks veya sonbahar ekinoksunda değişiklik olmaz . Tropikal Zodyakta kullanılan örneğin Koç Burcu tabiri sadece bir isimden ibaret olup, Sideral Zodyaktaki Koç Takım Yıldızıyla isim benzerliği dışında bir alakası yoktur. İşte medyada sıkça haber olan ve bu bilgi eksikliğinden doğan 13.burç söylemlerinin Batı-Neo Klasik Astroloji için asla bir geçerliliği yoktur.

Tropikal Zodyak’ta ilkbaharın başladığı noktaya başlangıç noktası olan 0 derece Koç burcu, tam karşısına ise sonbahar mevsiminin başladığı Terazi burcu yerleşir. Burçlar Kuşağı üzerinde 12 adet burç 30 ar derecelik arayla yerleşmiş olup, Koç burcundan Terazi burcuna kadar olan (Koç- Boğa-İkizler-Yengeç-Aslan-Başak) ilk altı burç kişisel, son altı burç (Terazi-Akrep-Yay-Oğlak-Kova-Balık) ise toplumsal özellik gösterir.

Aşağıda burçların saf arketip özelliklerinden bahsediyor olacağız gerçekte hiçbir zaman bu arketip özelliklerin hepsini görmemiz çok enderdir. Çünkü haritalarımızda bir burç, her zaman karşısındaki burcun az veya çok gölgesini de alacaktır ayrıca bulunduğu gökcisminin (bazen kavuşum ya da karşılıklı ağırlama gibi pozisyonlardan ötürü birkaç gökcismi ile) yanı sıra diğer gökcisimleriyle yaptığı değişik açılarla da bir kompozisyon yaratıyor olacağından saf özelliklerinin hepsini yansıtmaz. Aksi takdirde her Koç burcunun ilkel kabile adamı gibi ya da her terazinin samimiyetsiz, politik, her anı entrikalarla dolu olan biri olması gerekirdi.

Bu sayfalarda kısaca yer verilen burçların arketip özellikleriyle ilgili bilgiler ışığında sizler de burçlar hakkında genel bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.